fredag 7 september 2012

En liten förklaring

Jag hade hoppats på att inte behöva förklara (vilket jag egentligen inte behöver heller) med föratt ingen skall missförstå och hitta på en massa egna funderingar, vilket är ganska vanligt här i våra knutar like it or not, så kanske det är lika bra att berätta hur saker och ting ligger till.

Rambo har hudproblem, ett tillstånd som heter Demodikos alltså Sikaripunkki. Det är en parasit som alla hundar har i pälsen, men det bryter endast ut om hundens immunförsvar blir försvagat (t.ex sjukdom, löptid, dräktighet, vitaminbrist osv) och visar sig som nippor. Det smittar endast från tik till valp under valpens första levnadstimmar, så det kan inte smitta bland andra hundar. Så Rambo har alltså fått det av sin mamma tack vare att hon fick det under diandet. Det är inte livshotande, men en ganska envis parasit som kan kräva lång medicinering. Vi fick reda på detta några veckor före vi tog hem Rambo, så ingen har blivit lurad här.

Rambo fick en hundinfektion tack vare att han började klia dessa nippor, vilket gör att han är ganska skallig på vissa platser, men han har både antibiotika och har fått cortioson spruta mot klådan så har kliar sig nästan inte alls mer. Medicin mot nipporna har han också vilket han kommer att ha en ganska lång tid, men den medicinen han har påverkar inte hans utveckling på något sätt och han har inte reagerat dåligt på något av medicinerna. Han äter, springer och leker som aldrig förr.

Det är ganska vanligt att folk ser en bild, inte har all information och börjar hitta på egna historier här i våra byar, och det sista jag vill är att bli stämplad som djurplågare. Vår veterinär är väldigt optimistisk på det hela och tror nog att han kommer att bli bra. Jag har pratat med uppfödaren och fått veta att tiken är helt återställd och en av kullsyskonen som också hade utslag mår finfint.

Så nu vet ni vad läget är. Somsagt, jag har absolut ingen skyldighet att förklara något för någon, men jag vill inte att det skall börja gå en massa rykten om att vi har en sjuk hund som ingen bryr sig om - för så är verkligen inte fallet. Och jag vet att det finns folk som läser här och gärna hittar på en massa falskheter, och det är det sista vi behöver nu.

Så det var vad jag hade på hjärtat idag, nu ska ja kolla ett avsnitt Kungarna av Tylösand (javet, hur patetiskt!?) och sen börja gå och lägga mig med 2 av mina 3 favoritpojkar :) Husse kommer hem först inatt nångång efter ett dubblaskift på jobbet, så jag och hundarna skall erövra sängen :D



4 kommentarer:

  1. Men kanske det var bra att du skrev det här inlägget i "förebyggande syfte"? Även om du inte har någon som helst plikt eller skyldighet att förklara något. Känns som att allt behöver förtydligas till det extrema så att det verkligen inte finns något utrymme för missförstånd, synd att det ska vara så men vi bor trots allt i en kottby..
    Rambo är fin pojke och alla som känner dig eller ens vet vem du är vet också att ditt hjärta slår för djuren och att du självklart gör och har gjort allt för att Rambo ska bli frisk! :) <3

    SvaraRadera
  2. Bra, nu vet alla vad de e, o att de VERKLIGEN inte smittar, o att veterinären har JÄTTEKOLL på läget.

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet! Det finns alltid fjantar som vill hitta på och inbilla sig saker och ting om andra, men nu kan inte ens värsta idioten i världen få för sig nåt! :) Och bättre husse och matte än er kan nog ingen hund ha!
    Kram.

    SvaraRadera
  4. När kommer Rambo och leka med Råddis och Ninja? (För dem som inte vet är Ninja en kattunge - och Rambos kompis. Faktiskt. Rambo har en kattkompis som han kan leka med. Inte illa det heller hörrni!)

    Synd att man måste skriva ut sånt här i klartext, men jag fattar verkligen varför du vill klargöra dessa saker. Puss åt Rambo OCH Tykis. ♥

    SvaraRadera